A modern homage to beloved bungalow – Houston Chronicle

Christopher and Kimberly Hight beloved their bungalow throughout the road from the Rothko Chapel. It had appeal and historical past and cultural environment.

However there was no escaping that their household of 4 had bored with sharing a small, single-sink rest room.

The Hights had lived in a signature-grey bungalow, certainly one of many who encompass the Menil Assortment in Montrose, since they moved to Houston in 2003 when Christopher was employed at Rice College. He's an affiliate professor and director of undergraduate research in Rice's Faculty of Structure.

He grew up in Charlotte, N.C., the place his dad, Charles Hight, was dean of the College of North Carolina's Faculty of Structure.

Christopher first discovered his means to Houston as a pupil at Rice, and Kimberly, his highschool sweetheart, adopted to examine on the College of Houston.

Translator

To learn this text in certainly one of Houston's most-spoken languages, click on on the button under.

A Fulbright award took them to London, the place Christopher earned grasp's and doctoral levels. The tenure-observe submit at Rice introduced them again, and Kimberly is now a counselor at St. Vincent de Paul Catholic Faculty.

And although they needed a brand new residence, they'd fallen in love with the neighborhood and beloved being surrounded by artwork and tradition.

In order Christopher sketched concepts for the three,000-square-foot modern residence he designed for his household - there have been tons of of iterations over a couple of 12 months and a half - they looked for land as shut as they may get.

"Everybody within the neighborhood knew we have been wanting for lots within the neighborhood," he stated. Mates have been looking out.

It was laborious for them to think about residing anyplace else. "We beloved, beloved, beloved the neighborhood. That is why we have been in that home for therefore lengthy," Kimberly stated. "The Menil is an extension of your private home; you are so related."

With the assistance of neighbors, they discovered a spot close by. That their new residence can be so shut made transferring simpler. The couple jokes that there have been days they hauled issues over of their son's wagon.

"It is fairly humorous transferring 5 blocks. We acquired a number of pals to assist transfer the youngsters' trampoline. We have been carrying it down the road, and the Menil had this VIP occasion," Christopher stated. "We walked in entrance of the Menil, and all these individuals are getting out of automobiles and going to this opening. We joked that we have been a efficiency piece and a part of the exhibit."

For his or her new residence, Christopher needed to design a usable, compact home with extra sq. footage and the comforting move of the bungalow, all on a modest price range. Although he's an structure professor, he teaches about panorama and enormous-scale design - not residential work.

A good friend provided nice recommendation: "It is best to discuss to Camilo Parra. He'll actually complement your character."

Christopher laughed and had a "what-did-you-imply-by-that?" pause. Then he realized the good friend was proper.

Parra is calm and methodical whereas Christopher would sweat each element.

However would Parra need to construct one other architect's design?

Parra, who owns the Parra Design Group, did not hesitate. There have been revisions to be made and blueprints to be drawn up, as there would on any undertaking.

He urged the Hights to take into account an exterior of grey stucco and silver ribbed metallic with a wider profile to make the home look smaller. Rooms that cantilever over back and front porches required further consideration as nicely. They're particulars that matter in modern structure.

On an overcast day, the outside is paying homage to the grey bungalow; on a sunny day, a golden hue emerges.

Indoors, an inside wall wanted to be strengthened to deal with the heavy load of some substantial sliding doorways upstairs. That wall turned out to be a pivot level within the downstairs, preserving any mess within the kitchen out of view, whereas breakfast and eating areas remained open.

A lot of the house was impressed by the Menil bungalow they beloved a lot, but tailored to a extra grown-up household. The method additionally proved to be an extension of Christopher's lifelong connection to structure.

"I am an actual architect," he stated, acknowledging this primary step into residential design. "And as an educator, I've realized a lot."

The house's inside is eclectic however stuffed with modern and midcentury-modern touches. The eating room has a rosewood eating desk surrounded by a set of uncommon excessive-again chairs by designer Arne Jacobsen. They're suave, and so they create intimacy at dinner, because the tall backs outline the area by drawing everybody in.

Traditional midcentury items within the residence embrace Breuer and Eames chairs and items by Eero Saarinen.

Although many modern houses have commonplace white partitions, Kimberly needed some shade, and the couple opted for a daring chartreuse.

"The colour alternative was very troublesome as it might be with any architect," Kimberly stated of the colourful accent wall downstairs that repeats within the kitchen in addition to upstairs. "Once I noticed this, I used to be so excited. It is such a press release, and you may commit to one thing like that for some time."

Holding issues low upkeep was vital, too. Kitchen counters are honed quartz by Dekton, billed as just about unscratchable.

A skylight above the staircase brings the outside in, even once you're transitioning from the open public areas downstairs to the extra personal areas upstairs.

On the high of the steps is a household room, the place their youthful son performs with pals. Their older son, now an adolescent, prefers his personal area in his room. Off this room is a balcony, the place they loosen up and look down on their yard in addition to a neighbor's huge backyard.

Their youthful son acquired to select the place his window can be, so he imagined the place he'd lie at evening and positioned the window for a view of the moon.

Then there's the master bedroom, a simply-proper dimension that matches the couple completely. Actually, they opted to have a smaller bed room to present extra sq. footage for the utility room.

Porcelain tile with a white-grey marbled look covers the bathe partitions and across the bathtub, and slate-grey flooring offers distinction.

"I'm completely in heaven after residing within the bungalow with one rest room for everybody," Kimberly stated. "I used to be sharing one sink with all of these boys. I am in heaven. Heaven."

Let's spread the love!


Learn How To Be #1 on Google Results


A modern homage to beloved bungalow - Houston Chronicle