Some house-constructing initiatives begin with an itch for more room. Others with a love of customization. One home that lies low and lean throughout a bumpy patch of Indianapolis started with a run within the woods.

For years, Bryan Chandler, the president of a industrial actual property agency and a runner, had lower throughout a parcel of land that was sliced by a creek and topped by a 40-foot hill. In 2012, on one among his jaunts, he found that the property was on the market and acquired it.

However what to do with it? He and his spouse, Mary, had been residing with their three youngsters in a 1950s conventional-type house in Indianapolis. “We weren’t seeking to transfer from the home the place we had introduced our youngsters house from the hospital,” Ms. Chandler recalled. “However we had talked for a while in an indefinite approach about some day maybe constructing a contemporary home.”

Ms. Chandler has a historic connection to fashionable structure, because the chief govt of the Cummins Foundation. Based in 1954 by J. Irwin Miller, chairman of Cummins Engine Firm, the muse spurred the transformation of close by Columbus, Ind., right into a modernist showplace by paying the architectural charges for a few of its most distinguished public buildings.

Among the many homes that the Chandlers was the Millers’ own residence, a flat-topped construction of metal, slate and glass accomplished in 1957 by the Finnish-American architect Eero Saarinen. “It helped us think about how a household would possibly dwell in a contemporary house,” Mr. Chandler stated.

When the couple started searching for an architect, they requested a Cummins colleague who was educated about design for names.

He gave them just one: Deborah Berke. A practitioner of emotionally clever minimalism who can be dean of Yale College’s structure college, Ms. Berke and her 2006 Irwin Union Financial institution department determine into the plot of “Columbus,” a brand new characteristic movie in regards to the city and its accumulation of modernist structure. This 12 months, she accomplished the Cummins Distribution Headquarters, a combined-use complicated downtown.

Ms. Berke’s design for the Chandlers evokes the Miller Home’s strategic, glass-walled transparency, its use of eloquent supplies and its overhanging flat roof.

The three,500-square-foot Chandler home, just like the Miller Home, has separate wings for fogeys and kids, with a big, communal area in between. The kitchen has a showstopping blue ceramic tile wall that Ms. Berke referred to as “a tip of the hat” to the Miller kitchen’s wall of blue glass mosaic tile.

Each homes comply with a bigger modernist agenda to dissolve the boundary between inside and outdoors, flip views into slowly reworking kinetic artworks and soothe in addition to shelter. However nonetheless a lot the Chandlers admired the Miller Home, “they didn’t need a copy of it, clearly,” Ms. Berke stated. What she provided was fitted to their wants and the exceptional web site.

Accomplished final fall for about $300 per sq. foot, the zinc-paneled construction with mahogany-framed home windows sits on the high of the property. A curving driveway leads from the street by way of oak, sycamore, maple and walnut bushes, and the land behind the constructing rapidly drops down right into a meadow.

The centerpiece of the inside is a residing/eating space with lengthy stretches on both aspect of thermally environment friendly glass. This area is split by a wall paneled in coronary heart pinewood and a cubic area of the identical materials, by which the kitchen is tucked. Mr. Chandler obtained the wooden from the beams of a dismantled 1900 baking powder manufacturing facility in Terre Haute, Ind.

The home additionally has many small, non-public rooms. The Chandlers requested for his-and-her house workplaces and a bed room and loo for every of their youngsters, now ages 19, 18 and 14. “We mainly have the identical area as the children,” Ms. Chandler stated, noting that loos are simply giant sufficient to “maneuver in with out hitting an elbow or a head” and that televisions are banned from bedrooms, herding relations into the frequent areas.

The views change from room to room, grander within the public areas and extra tightly framed in non-public ones. Additionally they change drastically from season to season. Indiana, Ms. Berke identified, oscillates between snow-carpeted panoramas and sizzling summer season greenery. The views exploit — and the home is insulated in opposition to — each extremes.

Surrounding the constructing, beneath the roof overhang, is a landscaped space Ms. Berke calls “the plinth.” Irregular in floor (some components are paved in limestone, others planted with pachysandra, and a really small bit is consumed by an out of doors bathe), the plinth slows and smooths the transition between inside and exterior.

It's right here, on a luxuriant terrace, that the household soaks up morning rays or watches deer emerge from the forest to graze within the night. For Ms. Chandler, the first mission was a visceral connection between the constructing, occupants and open air. “And in reality that interplay — the daylight in the home, the doorways that every one open, the way in which that we stroll out and in to the patio and take a look at the bald eagle that flies over the meadow — is absolutely the way in which that we dwell,” she stated.